PortalIndexKalenderFAQZoekenGebruikerslijstGebruikersgroepenRegistrerenInloggen

RPG: Hoe en wat?
Wat is een RPG?
RPG staat voor Role Playing Game, beter bekend als het rollenspel. In een rollenspel verplaats je jezelf in een karakter. Dit kan een mens zijn, of een dier. In het geval van Feralis ben je een wolf.

Ah, mooi. Hoe RPG ik dan?
Role Playing Games kent men in verschillende variaties. Feralis speel je op de beschrijvende wijze. Je beschrijft je karakter, hoe hij/zij zich gedraagt, wat hij of zij meemaakt. Dit doe je echter niet alleen, andere leden met hun eigen karakters kunnen het jouwe tegenkomen en samen contact leggen.

Nieuw op het gebied van RPGen?
Als je nog nooit eerder meegedaan hebt aan een forumRPG, is het handig om dit hele gidsje door te lezen.

Als je nieuw bent tot het RPGen kun je soms vast komen te zitten bij het maken van een post. Met de opsomming die ik hieronder heb gemaakt, hoop ik je verder te kunnen helpen.


1) Reageer op de post boven je: De mensen die al eerder in het topic gepost hebben maken duidelijk wat er allemaal in de omgeving is gebeurd of aan de hand is. Jouw karakter kan hier op ingaan. Reacties kunnen zowel een beweging, gedachte of uitspraak zijn. Je karakter kan bijvoorbeeld tegen dat van iemand anders aan gaan praten, of naar achteren springen omdat hij bang is. Er zijn veel variaties mogelijk, zorg er echter voor dat het enigszins realistisch blijft.

2) Actie: In een goede post moet iets van actie te vinden zijn, iets waardoor anderen op jouw post in kunnen gaan. Als je een post schrijft waarin jouw karakter alleen maar nadenkt, kunnen je medespelers daar niet gemakkelijk op reageren en heb je de kans dat ze vastlopen. Actie hoeft niet perse een handeling van jouw karakter te zijn, het kan ook een gebeurtenis in de omgeving zijn: Een vogel die overvliegt, een blaadje dat naar beneden valt.

3) Karaktertrouw: Het is belangrijk dat je ingame je karakter zo goed mogelijk uitbeeldt. Zijn acties en reacties moeten gebaseerd zijn op zijn innerlijk. Als je wolf een vechtersbaas is, zal het niet zo snel gaan knuffelen met een andere wolf. Natuurlijk veranderen mensen en dieren van karakter, maar dat gebeurt over een periode van tijd, met steeds kleine stapjes die verandering aanduiden.

In je eerste paar topics zul je waarschijnlijk neigen om andere wolven te leren kennen, vrienden en vijanden te maken en misschien ook jezelf voegen in een roedel. Je kunt ook meedoen aan een verhaallijn.

Dit is wellicht een grote lap text, maar wees niet bang om fouten te maken! De staff bijt niet, en gezelligheid komt natuurlijk voorop te liggen.

Schrijfwijze:
Sommige fora hebben andere regels over schrijfwijze dan dat van ons. Bij ons geldt de regel: Je schrijft in de 3e persoon verleden tijd.


Fout:
Ik kom aangelopen en ga onder een boom zitten.

Goed:
Moon kwam aangelopen en ging onder een boom zitten.

Simpel, niet? Zorg ervoor dat je goede spelling en grammatica gebruikt. Als je hier moeite mee hebt, wees er dan zeker van dat je je post nog een keertje opnieuw doorleest om de fouten eruit te halen. Ook kun je Firefox of Google Chrome downloaden, deze browsers hebben een ingebouwde spellingscontrole.
De opmaak van je post ligt volledig bij jou. Als je teksten een bepaalde kleur wil geven mag dat, postsheets zijn ook toegestaan. Gebruik wat jij het fijnst vindt, zolang het maar leesbaar blijft.

Taboes:
Ook in een RPG zijn enkele taboes te omschrijven. Deze regels zijn opgesteld zodat iedereen gelijkwaardig is in de RPG. Niemand houdt ervan om met iemand te spelen die geen slechte kanten blijkt te hebben.

1) Powerplaying: Powerplaying is het beschrijven van de acties van een ander.

Sun:
Op een rustig tempo kwam Sun aanlopen. Hij zag Moon staan en begroette haar.

Moon:
Moon zag Sun aankomen. Vrolijk kwispelde ze. "Hee, wie ben jij?" Vroeg ze aan hem. "Ik ben Sun." Sun glimlachte. "Ik ben Moon, ga je mee? Ik weet een plek waar we goed kunnen jagen." Zei Moon, en samen liepen ze weg. 


Moon heeft goede bedoelingen met Sun, maar deze manier van RPGen is verboden tenzij je medespeler toestemming ervoor gegeven heeft. Op deze manier neem je alle mogelijkheden weg van je medespeler, en dat is niet de bedoeling. Powerplaying is makkelijk te ontwijken, maar pas op in bijvoorbeeld gevechten. Het is aantrekkelijk om te zeggen dat je een stuk huid openscheurt van de ander, of bot hoorde kraken tijdens een beet. Dit mag dus niet!

2) Godmoding: Godmoden is, zoals de naam al zegt, jezelf als een God gedragen. Je karakter heeft geen slechte kanten en schijnt alles te weten.

Sun:
Sun ging voor Moon zitten. Hij dacht na over zijn ouders, die hij onlangs was kwijtgeraakt in een bosbrand.

Moon:
Moon keek Sun aan. "Je ouders zijn overleden, of niet soms?" Met medelijden keek ze hem aan. "Kom op, niet zo verdrietig. Weetje, ik jaag wel een keer voor je." Binnen enkele seconden rook ze een groot hert, sprong op het dier af en met een beet in de keel eindigde ze het leven van haar prooi.

Opnieuw heeft Moon goede bedoelingen met Sun, maar ten eerste had ze nooit kunnen weten wat er zich in Sun's gedachtegang afspeelde. Ten tweede kan een wolf in zijn eentje nooit en te nimmer een volwassen hert aan zonder zelf schade op te lopen. Let er dus op dat je karakter zowel plus als minpunten heeft.